Nadýchaná žemlovka

 

Obyčejně nařežu rohlíky, jablka, vložím proložené do mísy ještě s tvarohem a s rozinkami, přeliji směsí mléka s rozšlehanými vejci a peču. Hotovo. Rychlovka. Jenomže často se mi stalo, že mi směs sjela až na dno, vrch byl suchý, vajíčka se upekla zvlášť místo toho, aby se to vše propojilo. Taky dobré, ale mohlo by to být lepší. Na mou úpravu mi Vojta řekl:  „No jo, ale tím ses připravila o rychlovku.“ Je to jen trocha času navíc, jablka a rohlíky stejně musím nakrájet…

Takže, je nás doma už více, používám tedy velkou zapékací mísu na husu (tu vrchní hlubší část, která při pečení husy slouží jako víko). Dle mého můžete použít vlastní recept na žemlovku, jde totiž hlavně o úpravu postupu. Já jsem použila:

  • 20 rohlíků nakrájených na kolečka
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 400 – 500ml mléka
  • 4 větší jablka nakrájená na plátky
  • tvaroh
  • rozinky
  • vanilkový cukr
  • skořicový cukr (nebo jen skořice, pokud máte sladká jablka)
  • sůl

Nakrájím rohlíky.

Rozdělím žloutky a bílky. Do žloutků přiliji asi 450ml mléka (zbytek jde do tvarohu) a rozmíchám se špetkou soli. Touto směsí přeliji nakrájené rohlíky, promíchám, aby se všechna tekutina vsákla do rohlíků a nechám stát.

Z bílků a špetky soli ušlehám sníh.

Tvaroh rozmíchám se zbytkem mléka, přimíchám rozinky, vanilkový cukr a třetinu sněhu.

Nakrájím jablka.

Zbytek sněhu přimíchám k rohlíkům.

Do mísy vymaštěné vrstvou másla naskládám vrstvu rohlíkové směsi, na ni přijdou jablka se skořicovým cukrem, naliji tvarohovou směs a naposledy zbytek rohlíků.

Pekla jsem dohromady asi 40 minut. Nejdříve půl hodiny s víkem, aby se vše propeklo, zbytek času bez něj, aby se vytvořila kůrčička.

Na talíři každou porci přeliji rozpuštěným máslem, posypu skořicovým cukrem a třeba i třtinovým cukrem. Někdo rád kakao… dle chuti.

Žemlovka je lehká, nadýchaná, vše je rovnoměrně rozmícháno, chuťě krásně propojeny a kamarádí spolu. Bohužel, pekla jsem ji v sobotu, kdy u nás většinou máme brigádu (rozumějte „horda lidí pracujících na a kolem domu“). Takže jsem žemlovku rozdělila dříve, než jsem ji stačila vyfotit. Věřím ale, že jistě víte, jak taková žemlovka vypadá, tak tento nedostatek lehce přejdete ;).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *