O pernících si můžete přečíst ZDE, proto nebudu otálet s dlouhým textem a vrhnu se rovnou na recept.
Dlouho jsem hledala ideální recept, který by splňoval mé požadavky: tradiční, tedy pokud možno co nejpůvodnější a jednoduchý, ale funkční. Našla jsem jej, k mému velkému údivu, v časopise, který vydává Billa. Později jsem podobný našla i na Herbáři od Kateřiny Winterové, ale ta tam už zase má něco navíc. Takže tedy tady:
- 500g medu
- 500g žitné mouky (funguje i půl na půl žitná hladká a žitná hladká celozrnná)
- 2 žloutky
- směs koření (balíček, vlastní, nebo moje – pod receptem)
- 10g sody
Postup:
- Med krátce svařte a nechte lehce vychladnout
- Přimíchejte mouku a zbytek ingrediencí a nechte týden odležet.
- Válejte, vykrajujte, pečte na cca 180°C asi 10 minut (dozlatova)
To je těžké, co? 🙂
Na zvážení: V původním receptu je, že se nechává uležet pouze směs svařeného medu s moukou a až po čtyřech dnech se přidává zbytek a rovnou se vykrajuje. Tuto variantu bych dělala v případě, že bych chtěla nechat těsto uležet delší dobu, tak, jak se to dělávalo kdysi. Když je to pouze na ten týden, nic se těstu nestane a koření se alespoň dobře prolne s celou směsí.
A teď k tomu koření. Hledali jsme, hledali, až jsme v jedné skvělé knížce* našli různé varianty směsí. Perníky máme rádi výrazné, a proto dáváme hodně koření, poměry si upravte dle svého sami:
- 1 lžička anýzu
- 1 badyán (hvězdička)
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička koriandru
- 1lžička skořice
- 5 hřebíčků
- 4 kuličky pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička kardamomu
- 1-2 lžičky sušeného květu bezu
Koření utlučte nebo umelte dohladka, můžete přesít přes sítko, ať v pernících nemáte velké kusy. My z této směsi dáváme o něco přes polovinu, protože toho je přeci jen mnoho. Pokud děláme dvojitou dávku těsta, dáváme celé.
Pokud by vás zajímalo, jak se dělají vytlačované perníčky, podívejte se na článek a fotogalerii ZDE
*Název oné skvělé knížky: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, Vladimíra Jakouběová
Pavli, vypadají nádherně a snad je ještě do Vánoc stihnu:-)
Však na pokusy s perníky je čas vždycky 😀