Tradiční medové perníky

O pernících si můžete přečíst ZDE, proto nebudu otálet s dlouhým textem a vrhnu se rovnou na recept. 

Dlouho jsem hledala ideální recept, který by splňoval mé požadavky: tradiční, tedy pokud možno co nejpůvodnější a jednoduchý, ale funkční. Našla jsem jej, k mému velkému údivu, v časopise, který vydává Billa. Později jsem podobný našla i na Herbáři od Kateřiny Winterové, ale ta tam už zase má něco navíc. Takže tedy tady: 

  • 500g medu
  • 500g žitné mouky (funguje i půl na půl žitná hladká a žitná hladká celozrnná) 
  • 2 žloutky
  • směs koření (balíček, vlastní, nebo moje – pod receptem) 
  • 10g sody

Postup: 

  1. Med krátce svařte a nechte lehce vychladnout
  2. Přimíchejte mouku a zbytek ingrediencí a nechte týden odležet. 
  3. Válejte, vykrajujte, pečte na cca 180°C asi 10 minut (dozlatova) 

To je těžké, co? 🙂 

Na zvážení: V původním receptu je, že se nechává uležet pouze směs svařeného medu s moukou a až po čtyřech dnech se přidává zbytek a rovnou se vykrajuje. Tuto variantu bych dělala v případě, že bych chtěla nechat těsto uležet delší dobu, tak, jak se to dělávalo kdysi. Když je to pouze na ten týden, nic se těstu nestane a koření se alespoň dobře prolne s celou směsí. 

A teď k tomu koření. Hledali jsme, hledali, až jsme v jedné skvělé knížce* našli různé varianty směsí. Perníky máme rádi výrazné, a proto dáváme hodně koření, poměry si upravte dle svého sami: 

  • 1 lžička anýzu
  • 1 badyán (hvězdička) 
  • 1 lžička fenyklu
  • 1 lžička koriandru
  • 1lžička skořice
  • 5 hřebíčků
  • 4 kuličky pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička kardamomu
  • 1-2 lžičky sušeného květu bezu 

Koření utlučte nebo umelte dohladka, můžete přesít přes sítko, ať v pernících nemáte velké kusy. My z této směsi dáváme o něco přes polovinu, protože toho je přeci jen mnoho. Pokud děláme dvojitou dávku těsta, dáváme celé. 

Pokud by vás zajímalo, jak se dělají vytlačované perníčky, podívejte se na článek a fotogalerii ZDE

*Název oné skvělé knížky: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, Vladimíra Jakouběová

2 odpovědi na “Tradiční medové perníky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *